Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα αποχέτευσης στον δήμο Παιανίας

0

Εμπλοκή με την αρχαιολογική υπηρεσία για το έργο της κατασκευής αγωγού στην περιοχή Παναγίτσα του δήμου Παιανίας.

Επαφές με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε ο δήμαρχος της περιοχής, Ισίδωρος Μάδης, με δεδομένο πως υπήρχε δέσμευση πως το έργο για το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση στο τέλος του 2023.

«Έχει προκύψει ένα θέμα που εμπλέκει την αρχαιολογία και αναζητείται εναλλακτική λύση για την κατασκευή αγωγού στην περιοχή Παναγίτσα όπου έχουν βρεθεί αρχαία κατά το παρελθόν και κατά συνέπεια απαγορεύουν τη διέλευση του αγωγού από εκείνο το σημείο.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει αποσαφηνιστεί το θέμα προκειμένου να εισαχθεί και στο δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο δήμαρχος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Πιθανολογείται πως η δημοπράτηση του έργου θα γίνει το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2024 και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.

«Η επανέναρξη του έργου είναι υψίστης σημασίας και για την ΕΥΔΑΠ διότι το ΚΕΛ είναι έτοιμο και πρέπει να δεχθεί λύματα. Σήμερα δέχεται μόνο τμήμα των λυμάτων του Δήμου Κρωπίας», ανέφερε ο κ. Μάδης.

Αναφορικά με την αποκατάσταση της οδοποιίας κατά την εξέλιξη του έργου ο κ. Μάδης σημείωσε πως δεν θα παρουσιαστούν στη Δ.Ε. Παιανίας αντίστοιχα προβλήματα με εκείνα της Δ.Ε. Γλυκών Νερών.

«Εχουμε την εμπειρία κατά το παρελθόν του έργου των ομβρίων που εξελίχθηκε ομαλά. Όλα έχουν να κάνουν και με τον εργολάβο. Αν δεν είναι τσαπατσούλης, επιτρέψτε μου την λέξη, τότε τα προβλήματα περιορίζονται», δήλωσε ο δήμαρχος.

Σε ότι αφορά το έργο της αποχέτευσης των Γλυκών Νερών, ο Ισίδωρος Μάδης αποκάλυψε πως «την Παρασκευή πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης έκανε δεκτό ένα αίτημα της εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ που ζήτησε διάλυση της εργολαβίας ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΕΥΔΑΠ είχε κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο διότι δεν ανταποκρινόταν στη συμβατική του υποχρέωση.  Η εταιρεία ΕΡΤΕΚΑ επιδιώκει αναίμακτα να διαλυθεί η εργολαβία με στόχο να γλυτώσει τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 537.000 ευρώ περίπου».

«Η ΕΥΔΑΠ ήδη έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση του υφυπουργού. Πρόκειται για νομικούς τακτικισμούς από πλευράς εργολάβου καθώς αν κηρυχθεί έκπτωτος δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Παιανίας.

«Ήδη εδώ και ένα έτος έχω ενημερώσει την ΕΥΔΑΠ πως έχω κάνει ενέργειες για να εξασφαλίσω χρήματα για τις αποκαταστάσεις στην οδοποιία. Για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο θα πρέπει προηγουμένως η ΕΥΔΑΠ να παραλάβει το δίκτυο ώστε να μην σκαφτεί εκ νέου το οδόστρωμα. Ήδη έχει γίνει δειγματοληψία η οποία περιορίζεται στο 10% της έκτασης του έργου. Ο πρόεδρος και ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος. Άλλωστε συμβατικά εγώ οφείλω να υπογράψω τη σύμβαση με τον ανάδοχο έως τις 30 Νοεμβρίου», διευκρίνισε.

Ο δήμος Παιανίας ενημέρωσε την ΕΥΔΑΠ πως αν χρειαστεί η οποιαδήποτε παρέμβαση σε τμήμα που έχει αποκατασταθεί, θα πρέπει με τη σειρά τους να αποκαταστήσουν όχι μόνο την τομή αλλά το σύνολο, από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παιανίας η δημοπράτηση του έργου θα γίνει τέλη του 2024 με αρχές του 2025 και το χρονοδιάγραμμα για την περαίωση φτάνει το 2028 για το σύνολο της ΔΕ Γλυκών Νερών ενώ θα έχει προηγηθεί η αποχέτευση τμήματος των Άνω Γλυκών Νερών.

«Κάθε τμήμα που θα ολοκληρώνεται θα αποδίδεται σε χρήση από τους πολίτες», τόνισε ο Ισίδωρος Μάδης αναφερόμενος στην πορεία και των δύο εργολαβιών.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως στις νέες εργολαβίες προβλέπεται και η μετατόπιση των αγωγών ύδρευσης όπου απαιτείται, πρόβλεψη που έλειπε κατά το παρελθόν προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των έργων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.