Στο «κόκκινο» η αγορά κι η ενοικίαση ακινήτων

credits https://guide.rew.ca/
0

Όποιος επιθυμεί να ενοικιάσει ή και να αγοράσει ένα σπίτι, οι τιμές που διατίθενται τα προσφερόμενα ακίνητα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

 Όποιος επιθυμεί να ενοικιάσει ή ακόμη και να αγοράσει ένα σπίτι, οι τιμές στις οποίες διατίθενται τα προσφερόμενα ακίνητα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Οι ενδιαφερόμενοι μένουν μάλλον μόνο στην ατέρμονη διαδικασία να ξεφυλλίζουν τις σελίδες, ηλεκτρονικές ή μη, αναζητώντας μια δελεαστική προσφορά.

Κι όταν κατορθώνουν να βρουν αυτήν την πολυπόθητη προσφορά, ως επί το πλείστον, το ακίνητο θα είναι συνήθως παλαιό και θα προσφέρεται χωρίς την απαραίτητη ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση.

Το δεδομένο είναι πως οι ιδιοκτήτες έχουν στραφεί πια στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων τους και το γεγονός έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Φρένο στην ασυδοσία επιχείρησε να βάλει η κυβέρνηση θέτοντας περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με φορο-αλλαγές για τους ιδιοκτήτες, οι οποίες θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά, στις επερχόμενες αλλαγές.

Οι δυσκολίες για την μέση οικογένεια είναι μεγάλες και πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στη σύναψη δανειακών συμβάσεων με κάποια τράπεζα για να μπορέσουν να βάλουν το πολυπόθητο «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους, τη στιγμή, μάλιστα, που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως στο σύνολο των νέων στεγαστικών δανείων το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφωνόταν στο 4,22%, έναντι 3,69% τον περσινό Οκτώβριο και 2,92% τον Οκτώβριο του 2021.

Μια γρήγορα έρευνα στις ιστοσελίδες αγγελιών δείχνει πως η μέση τιμή προσφοράς στις κατοικίες, όπως καταγράφεται το τρίτο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος), για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.611€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η μεγαλύτερη αύξηση, στο εν λόγω τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στα προάστια του Πειραιά με +23,20%. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης με 3,75€/τ.μ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα spitogatos.gr οι μεταβολές σε σχέση με το ίδιο αντίστοιχο διάστημα του 2022 στις προς πώληση κατοικίες κυμαίνονται, σε πολλές περιπτώσεις, αρκετά πάνω από το +10%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο της Αθήνας, καθώς η τιμή, για το εν λόγω διάστημα, διαμορφώθηκε στα 2.000€/ τ.μ. από 1.748€/τ.μ. που ήταν το 2022 με το ποσοστό αύξησης να φτάνει το 14,4%. Στα Βόρεια Προάστια τα ακίνητα διατίθενται προς 2.915 €/τ.μ. όταν πέρυσι προσφέρονταν στα 2.628 €/τ.μ. με τη μεταβολή να αγγίζει το 10.9%. Στα Νότια Προάστια τα ακίνητα πωλούνται προς 3.611€/τ.μ. από 3.167€/τ.μ που ήταν πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 14%.

Στον Πειραιά τα ακίνητα διατίθενται προς 2.000€/τ,μ, από 1.744€/τ.μ., αυξημένα κατά 14,7%. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση που καταγράφεται στα προάστια του Πειραιά, τα οποία πωλούνται έναντι 1.714€/τ.μ. από 1.391€/τ.μ., αυξημένα κατά 23,2%.

Οι τιμές δεν καταγράφουν αυξητική τάση μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στον δήμο της Θεσσαλονίκης τα ακίνητα πωλούνται προς 2.164€/τ.μ. από 1.786€/τ.μ. που πωλούνταν πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,2%. Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης η αύξηση φτάνει το 18,9% και διαμορφώνεται στα 1.560€/τ.μ. από 1.313€/τ.μ. το 2022.

Ράλι ανόδου σημειώνεται και σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας, όπως στα Δωδεκάνησα, όπου η τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει τα 1.800€ από 1.560€ το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ εντυπωσιακή αύξηση στα προς πώληση ακίνητα καταγράφεται και στην Κέρκυρα όπου πωλούνται προς 2.083€/τ.μ. από 1.714€/τ.μ. πέρυσι, με την αύξηση να διαμορφώνεται στα 21,5%.

Σε ότι αφορά τις τιμές των προς ενοικίαση κατοικιών η αύξηση κυμαίνεται περίπου στο 10% στις περισσότερες περιοχές. Στο κέντρο της Αθήνας τα ακίνητα ενοικιάζονται αυξημένα κατά 10,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Στον Πειραιά η αύξηση φτάνει το 10,2%, στον δήμο της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 8,2%, ενώ στους περιφερειακούς δήμους το 11,2%. Στην Αχαΐα, μια κατεξοχήν φοιτητούπολη, τα ενοίκια είναι αυξημένα κατά 14,3%, στα Δωδεκάνησα κατά 12%, στη Ζάκυνθο κατά 14,3% και στο Κιλκίς κατά 13,6%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.