Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Νέες προοπτικές διείσδυσης των τοπικών προϊόντων σε εγχώριες και διεθνείς αγορές

0

Στη 10η FOODEXPO & OENOTELIA 2024 συμμετείχε η Π.Β.Α. με δύο περίπτερα και με 72 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των νησιών στη 10η FOODEXPO & OENOTELIA 2024.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη κλαδική έκθεση της χώρα, η οποία διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου.

 Η FOODEXPO & OENOTELIA θεωρείται η σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κάθε χρόνο υπάρχει ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση συμμετοχής από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με δύο ενιαία περίπτερα συνολικού εμβαδού 165 τ.μ. Το πρώτο στο  χώρο της “FOODEXPO” για τα τρόφιμα και το δεύτερο στο χώρο της “OENOTELIA” για τους οίνους.

Φιλοξενήθηκαν διατροφικές επιχειρήσεις από τις 3 περιφερειακές ενότητες του Βορείου Αιγαίου που δήλωσαν συμμετοχή, με δικά τους ανεξάρτητα ατομικά stands.

Παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό.

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των hosted buyers από την Ελλάδα και από πολλές χώρες της υφηλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το περίπτερο της Π.Β.Α.

Πραγματοποίησαν συναντήσεις B2B με τους επιχειρηματίες του Βόρειου Αιγαίου για τη σύναψη επωφελών εμπορικών συμφωνιών.

Τα περίπτερα της Π.Β.Α. επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνε Πρέλεβιτς και η Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Β.Α., Βάσω Χοχλάκα.

Συνομίλησαν με τους παραγωγούς απ’ όλα τα νησιά και γεύθηκαν τα προϊόντα τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο κεντρικό stage μαγειρικής “Mediterranean Food Stage”, πραγματοποιήθηκε η ζωντανή γαστρονομική εκδήλωση της Π.Β.Α.  αποκλειστικά με τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν από το Βόρειο Αιγαίο.

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, το Meze Project και δόθηκε η δυνατότητα στην Π.Β.Α., μέσα απ’ ένα γαστρονομικό τηλεοπτικό δρώμενο να προωθήσει τα προϊόντα των παραγωγών, και να προβάλλει τη γαστρονομική κληρονομιά του Βορείου Αιγαίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε:

  • Παρουσίαση από τον executive chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσο Τόλη, της παραγωγικής & γαστρονομικής φυσιογνωμίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και της διατροφικής αξίας των προϊόντων τους. Το χαρακτηριστικό τους είναι η αγνότητα και η εξαιρετική τους ποιότητα, λόγω του σπάνιου νησιωτικού terroir.
  • Ζωντανές συνεντεύξεις με τους εκπροσώπους όλων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση και παρουσίαση από τους ίδιους των εκλεκτών τους brands.
  • Πέντε “live cookings”, με gourmet και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά, με την επιμέλεια της Καλλονιάτισας chef κ. Τζένης Παλαιολόγου και τη συνεχή υποστήριξη της κ. Τόνιας Κοτσοβέλου. Τα 5 πιάτα – προτάσεις, για την παρασκευή των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση, ήταν οι τραχανοκροκέτες με σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνας, ο αφκός Λήμνου, οι νησιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες, με γαρίδες και ούζο, ντιπ γιαουρτιού με ταχίνι, μέλι και κουρκουμά, τα σαμιώτικα αλμυρά μπουρεκάκια, και τα ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου με άγρια χόρτα, μυρωδικά, λουκάνικα με ούζο και γλυκάνισο & σάλτσα ντομάτας με ούζο.

Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής στην έκθεση και το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου, Νίκος Νύκτας.

72 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τα περίπτερα της Π.Β.Α. στην έκθεση.

«Η μεγάλη επισκεψιμότητα των δύο περιπτέρων της Π.Β.Α., από τους Έλληνες και ξένους εμπορικούς αντιπροσώπους των τροφίμων και των ποτών, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα των νησιών μας.

Η ζήτηση για τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν είτε με δικό τους ανεξάρτητο χώρο είτε στο ομαδικό stand, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη και ανοίγει νέες προοπτικές διείσδυσής τους σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μετά και απ’ αυτή την καταπληκτική παρουσία στην κορυφαία έκθεση της χώρας, οι προσπάθειες της Π.Β.Α. για την ενδυνάμωση των εξαγωγών και την εξεύρεση νέων αγορών, θα αποδώσει άμεσα καρπούς.

Η συμμετοχή μας σε δράσεις εξωστρέφειας που ακολουθούν, θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, ώστε τα υπέροχα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, να βρουν τις διεξόδους που αναζητούν και εκτός των νησιών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Νύκτας, συγχαίροντας τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.