CLIA: Η Ελλάδα σημαντικός κόμβος για την κρουαζιέρα

πηγή: Celestyal
0

Για τον κλάδο της κρουαζιέρας η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο και ξεδιπλώνει το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξή της.

Ο όγκος των επιβατών κρουαζιέρας υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 27 με 33 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2023.

Η αύξηση αναμένεται στο 11% σε σύγκριση με το 2019, με ιδιαίτερα θετικό καταναλωτικό κλίμα καθώς η πρόθεση για κρουαζιέρα εμφανίζεται πλέον υψηλότερη από ό,τι πριν την πανδημία.

Η κρουαζιέρα δίνει έμφαση στα βιώσιμα ταξίδια και ο κλάδος μπορεί να είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος για το μέλλον.

Το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), την ηγετική φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Το Forum πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα, τη στιγμή που η κρουαζιέρα συνεχίζει διεθνώς τη θετική αναπτυξιακή τροχιά της το 2023.

Ο ρόλος της CLIA, στην ασφαλή επανέναρξη της κρουαζιέρας, δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία να ισχυροποιήσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.

Κεντρικός ομιλητής του Forum ήταν ο Pierfrancesco Vago, Πρόεδρος της CLIA και Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC Cruises.

Στην ομιλία του, αποκάλυψε ένα σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εστιάζει στην ανάγκη επένδυσης σε υποδομές για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κλάδου και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως βασικής αγοράς για την κρουαζιέρα.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός κόμβος κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, με σπουδαίες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Έχοντας αναπτύξει σημαντικά τις δυνατότητες homeporting, προτεραιότητα τώρα είναι να συνεργαστούν τα λιμάνια, οι εταιρείες κρουαζιέρας και οι αρμόδιες αρχές για να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές και περιβάλλον λειτουργίας σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Pierfrancesco Vago.

Οι προτεινόμενες βασικές δράσεις.

-Η συνεργασία για την ανάδειξη νέων προορισμών.

-Η δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών και περιβάλλοντος λειτουργίας.

-Η ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών πρακτικών στην ξηρά ώστε να συνδυάζονται με περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

-Η υποστήριξη της ανάπτυξης νέων καυσίμων.

-Η ανάπτυξη δεξιοτήτων της επόμενης γενιάς ναυτικών.

 Η Μεσόγειος καταλύτης για την κρουαζιέρα.

Η σημασία της Μεσογείου για ταξίδια κρουαζιέρας, την μετά covid εποχή, ήταν μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων που συζητήθηκαν στο Forum.

«Με τέτοια ζωντάνια και πολιτιστική ποικιλία, η περιοχή της Μεσογείου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη του κόσμου για να επισκεφτεί κάποιος.

Αυτή η μαγευτική περιοχή προσφέρει πολλά ακόμα μέρη για να ανακαλύψει κανείς και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι μια πραγματική ευκαιρία για νέους προορισμούς, όπως απομακρυσμένες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Φέρνει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε περισσότερες κοινότητες», δήλωσε η Marie-Caroline Laurent, Γενική Διευθύντρια της CLIA στην Ευρώπη.

Οι βασικές προτεραιότητες του κλάδου.

Η ομάδα της CLIA τοποθετήθηκε πάνω σε όλα τα σημαντικά θέματα και τις βασικές προτεραιότητες για τον κλάδο.

Η βιώσιμη κρουαζιέρα βρίσκεται στην κορυφή αυτών των προτεραιοτήτων, καθώς τα μέλη της CLIA έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν το όραμα για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Έχουν αναλάβει ήδη δράση για να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα.

-Εξοπλίζουν τα πλοία για να συνδέονται με παράκτια ηλεκτρική ενέργεια.

-Μειώνουν τις εκπομπές προς όφελος των τοπικών πληθυσμών.

-Επενδύουν στην ανάπτυξη νέων βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών για τα πλοία τους.

Στο πλαίσιο του Forum η CLIA διοργάνωσε συνεδρία με θέμα «Pathways to Net Zero», με συντονιστή τον Sascha Gill, Αντιπρόεδρο της CLIA για θέματα Βιωσιμότητας.

Η συνεδρία κάλυψε θέματα που κυμαίνονται από την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, τις λιμενικές υποδομές και τις απαιτήσεις ασφάλειας, έως τις αρχές του Πλαισίου Poseidon.

Διερεύνησε τις διαθέσιμες επιλογές για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες σταδιοδρομίας στον κλάδο της κρουαζιέρας είναι μία ακόμα προτεραιότητα για την CLIA.

Ιδιαίτερα το 2023 που έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Η Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στο «YES to SEApping Forum».

Θα υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης των νέων για το ρόλο της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού στη γαλάζια οικονομία και θα αναδείξει την ευκαιρία της Ελλάδας να αναπτύξει τις δεξιότητες της επόμενης γενιάς ναυτικών.

Νέα δρομολόγια – νέες ευκαιρίες.

Η ευκαιρία για τις εταιρείες κρουαζιέρας να εμπλουτίσουν τα δρομολόγια τους με νέους προορισμούς αλλά και η αυξανόμενη σημασία λιγότερο γνωστών προορισμών βρίσκονται επίσης στην ατζέντα του φετινού Forum.

Η CLIA, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ενώσεων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) διοργανώνει Workshop.

Ο Andy Harmer, Διευθύνων Σύμβουλος της CLIA Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, μαζί με άλλους ειδικούς του κλάδου, θα συζητήσουν πώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση για διακοπές κρουαζιέρας.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας βασίζεται πολύ στη συστηματική διαχείριση.

Το γεγονός σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αποτελεσματικός σχεδιασμός των ταξιδιών εκ των προτέρων.

Οι επενδύσεις σε νέους λιμενικούς προορισμούς και υποδομές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο ξεκλείδωμα των προοπτικών μελλοντικής ανάπτυξης της κρουαζιέρας, μειώνοντας παράλληλα την πίεση σε δημοφιλείς προορισμούς.

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση πλοιοκτητών κρουαζιερόπλοιων.

Παρέχουν ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας.

Ο Οργανισμός υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον κρουαζιερόπλοιων.

Προωθούν θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για περισσότερους από 30 εκατομμύρια επιβάτες που επιλέγουν την κρουαζιέρα ετησίως.

Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.