Υπουργείο Τουρισμού: Τελετή παράδοσης – παραλαβής

0

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα, σε ειδική εκδήλωση σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Τα ηνία του Υπουργείου Τουρισμού παρέδωσε ο πρώην Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, στην Ιωάννα Δρέττα.

Η Ιωάννα Δρέττα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard, με Master στο Public Administration (MPA). Διαθέτει 15ετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Τον Ιούνιο 2017 ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Marketing Greece.

Η υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού γνωρίζει καλά το Υπουργείο αφού στο παρελθόν, έχει διατελέσει και διευθύντρια της Όλγας Κεφαλογιάννη, την περίοδο 2012 – 2015.

Οι δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Βασίλης Κικίλιας.

«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο του 2021. Ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας μας, ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη δεν είχε καμία σχέση με την προ-Covid περίοδο.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, αντικειμενικά θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε μια σεζόν με πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον «αυτόματο πιλότο».

Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος:

Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες.

Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο “Ελ. Βενιζέλος” είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες.

Η εστίαση και το εμπόριο στο κέντρο της της πρωτεύουσας άνθισαν μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Οι καταστηματάρχες έλεγαν ότι αυτές τις εικόνες είχαν να τις δουν από το 2004.

Πέρασε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ήρθε ο χειμώνας και η Αθήνα καλωσόριζε συνεχώς ταξιδιώτες. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ακόμα και τον Γενάρη ήταν γεμάτος.

Τα κρουαζιερόπλοια έδεναν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και στα τέλη του Φλεβάρη η κρουαζιέρα ξεκίνησε για τη νέα σεζόν.

Καταφέραμε να έχουμε τουρισμό 10 μήνες του έτους και πλέον ο στόχος να καταστεί η χώρα μας 12μηνος προορισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός.

Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αυτές τις επιτυχίες στον τουρισμό και στη σταθερότητα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας.

Έκανε διεθνείς κολοσσούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές.

Το αποτέλεσμα ήταν η τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και η σημαντική στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15 δισ €, πριν τις κρίσεις, αλλά τον ξεπεράσαμε, και η χώρα άγγιξε τα 17,6 δισ € ταξιδιωτικά έσοδα.

Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δις, η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν.

Σύμφωνα με τη Eurostat,  το 2022 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κατάφερε να έχει περισσότερες πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, αυτό δεν έγινε τυχαία.

Με την υπογραφή υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, με μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς στην επόμενη διετία διασφαλίζουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό με πάνω από 100εκ. ευρώ. Προωθήσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης για προσβάσιμες παραλίες. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management, τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών.

Υλοποιήσαμε μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και την Google την ανάδειξη της Αθήνας σε προορισμό για όλο το χρόνο.

Όλα όσα καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς και ενός σωστά μελετημένου σχεδίου.

Το φέραμε εις πέρας μαζί με τον EOT, τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, την ΠΟΞ, τη Marketing Greece, όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, τους σερβιτόρους και τους ρεσεψιονίστ, τους ναυαγοσώστες και τους νέους εργαζόμενους στις παραλίες.

Όλοι μαζί καταφέραμε για πρώτη φορά να βάλουμε τόσο δυνατά τον τουρισμό στην πρώτη γραμμή της οικονομίας και της κοινωνίας. Ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία».

Ιωάννα Δρέττα.

«Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Βασίλη. Κυρία Υφυπουργέ, Αγαπητή Σοφία.

Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια, νοιώθω μεγάλη χαρά και τιμή και συγκίνηση οφείλω να προσθέσω, να γυρίζω εκεί που ξεκίνησε η πορεία μου στον τουρισμό.

Ο Ελληνικός τουρισμός στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία τα τελευταία 10 χρόνια. Κλονίστηκε τα χρόνια του covid, στάθηκε όμως στα πόδια του και σήμερα είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Αντιμετωπίζει προκλήσεις, έχει όμως και πολλές ευκαιρίες, ώστε να στηρίζει ακόμη πιο δυναμικά την κοινωνία, την εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες στους προορισμούς.  

Για αυτό θέλει πολλή δουλειά από την κεντρική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο δικός μου ρόλος είναι να συντελέσω σε μια ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη στην επόμενη Κυβέρνηση.”

Σοφία Ζαχαράκη.

«Κυρία Δρέττα, αγαπητή μας Ιωάννα, γιατι έχουμε το θάρρος να μπορούμε να σε προσφωνούμε έτσι. Άφησες τη σφραγίδα σου στον ελληνικό τουρισμό.

Και βέβαια, Υπουργέ Βασίλη Κικίλια δεν θα μπορούσα παρά να επισημάνω ότι η εξαιρετική μας συνεργασία.

Ευχαριστώ τη διοίκηση, τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για μία εξαιρετικά αρμονική και παραγωγική συνεργασία.

Η επανεκκίνηση στον τουρισμό έγινε με ένα τρόπο που ηταν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Και όλο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την τουριστική επιτυχία της φετινής χρονιάς. 

Προσπαθήσαμε στην τουριστική εκπαίδευση να κάνουμε βήματα μπροστά.

Και βέβαια πολλά βήματα έγιναν και στη διεύρυνση της απήχησης και της συμβολής των ειδικών μορφών τουρισμού. Για να πετύχουμε κάποια στιγμή όλο αυτό το καλειδοσκόπιο εμπειριών οπως λέει η αγαπητή μας Άντζελα Γκερέκου.

Όπως επίσης και στην διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης ακόμα περισσότερων Ελλήνων στον τουρισμό με το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”.

Όλοι μαζί δωσαμε μάχη, όλοι οι φορείς του κόσμου του τουρισμού στάθηκαν δίπλα μας. Τους ευχαριστούμε. 

Η αγάπη τους, η γενναιοδωρία τους αλλά και η διάθεση να έχουμε πάντα μια ουσιαστική δημιουργική σχέση έχει φέρει όλα αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Και μόνον έτσι θα συνεχίσει να φέρνει ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Κυρία Υπουργέ, κάθε επιτυχία στο έργο σας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.