Προς αξιοποίηση τα Ιαματικά Λουτρά Θέρμης

0

Το φιλόδοξο project για την αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Θέρμης φαίνεται πως ξεκινά μετά από 14 χρόνια εγκατάλειψης.

Τα Λουτρά Θέρμης αναπτύσσονται σε μια πευκόφυτη έκταση 500 στρεμμάτων και είναι σε εξέλιξη εργασίες στην προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίησή τους.

Τις εργασίες επιθεώρησαν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης.

Συνεργεία καθαρίζουν τρεις γεωτρήσεις, ώστε να αναγνωριστεί ο ιαματικός πόρος και να προχωρήσουν στη συνέχεια τα σχέδια αξιοποίησης των Λουτρών.

Τα Λουτρά ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά γεωγραφικά βρίσκονται στη Θέρμη.

Ζέρβας: Το διαμάντι της Θεσσαλονίκης αναζητά ταυτότητα

«Οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει σηματοδοτούν την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας, ώστε ο χώρος να βρει και πάλι την ταυτότητα που είχε επί αιώνες. Η περιοχή των Λουτρών Θέρμης είναι ένα «διαμάντι» της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Για την αξιοποίησή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θέρμης.

Οι δήμοι θα πρέπει πρώτα να πιστοποιήσουν πως τα υδροφόρα στρώματα έχουν ακριβώς τις θεραπευτικές ιδιότητες, τη θερμοκρασία και τον όγκο για να αξιοποιηθούν.

Σύντομα θα δοθούν και οι σχετικές πιστοποιήσεις ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίηση των Λουτρών.

«Να πάψει να υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος όλης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το νερό διατηρεί τις θεραπευτικές ιδιότητές του, ενώ η αξιοποίηση έχει να κάνει με το σύνολο του χώρου», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης.

Μετρήσεις και δείγματα

Στόχος των εργασιών είναι να ελεγχθούν οι τρεις γεωτρήσεις, για τις οποίες είπε ότι βρέθηκαν σταματημένες και λεηλατημένες.

Θα ελεγχθεί το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα αλλά και οι θερμοκρασίες. Και οι τρεις γεωτρήσεις έχουν ζεστό νερό.

Η μία ήδη δουλεύει και είναι στους 37 βαθμούς και αναμένεται μετά από τρεις ημέρες λειτουργίας να φτάσει τους 38.

Οι άλλες είναι λίγο μικρότερες, γύρω στους 37 βαθμούς, και οι παροχές είναι αρκετά σημαντικές.

Παράλληλα θα γίνει και βυθομέτρηση με κάμερα.

Εκτιμάται πως μέσα σε περίπου έναν μήνα θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.