Πολιτικές μεταφορών για ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

0

Καραμανλής: Η μετάβαση στις πράσινες μεταφορές δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω. Η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Επενδύσεις και ισχυρό νομοθετικό περιβάλλον προϋποθέτει η μετάβαση στις πράσινες μεταφορές. Ο Κώστας Καραμανλή, από τη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, ανέδειξε τη σημασία της μετάβασης προς τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα.

karamanlis

Ο Κώστας Καραμανλής συμμετείχε σε ομάδα εργασίας μαζί με τους Υπουργούς της Δανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Λετονίας, σχετικά με τις πολιτικές μεταφορών, στην κατελυθυνση μιας ανταγωνιστικής και κλιματική ουδέτερη Ευρώπη.

Ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της μετάβασης προς πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες, καθώς και τη σημασία της ψηφιοποίησης και του σεβασμού σε διεθνείς συμβάσεις και πρωτοβουλίες. 

«Tαυτόχρονα με τις πολιτικές και τους κανονισμούς που αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. επεξεργάζεται και φιλοδοξεί να εφαρμόσει, θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για επενδύσεις σε υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, την ολοκλήρωση των δικτύων με έμφαση στο σιδηρόδρομο, τη βελτιστοποίηση και διαλειτουργικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών μέσω της ψηφιοποίησης, αλλά και την καινοτομία, διευρύνοντας το φάσμα των διαθέσιμων εναλλακτικών καυσίμων.

Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να πρωτοπορήσει στον τομέα αυτό και, ευθυγραμμισμένη με διεθνείς συμφωνίες και Οργανισμούς, να προχωρήσει προς την κλιματική ουδετερότητα, διασφαλίζοντας ισότητα μεταξύ των πολιτών και προσελκύοντας στην πορεία της και τρίτες χώρες, που σήμερα επιδεικνύουν χαμηλή περιβαλλοντική ευαισθησία στο βωμό της μείωσης του μεταφορικού κόστους», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

Καραμανλής: Κοινές πολιτικές ενέργειας και μεταφορών,  για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των μεταφορών από το 2030 και μετά.

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο σχέδιο fit for 55 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

«Τα κράτη – μέλη έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης στην προσπάθεια προσαρμογής στις απαιτήσεις του fit for 55 (σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030) και ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για μια δίκαιη προσαρμογή.

Κανείς δε θα πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την προσπάθεια. Η Επιτροπή χρειάζεται να εντοπίσει πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και να επενδύσει. Συνέργειες ιδιωτικού – δημόσιου τομέα και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν μεγάλη σημασία για καθαρές μεταφορές.

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον, όταν το υδρογόνο και άλλα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να παίξουν ρόλο για κάποια μεταφορικά μέσα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, με ανοιχτό μυαλό και να κάνουμε περισσότερα για βιώσιμες, καθαρές μεταφορές», κατέληξε ο Υπουργός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.