Υπεγράφη η σύμβαση, ύψους 1.252.800 €, για την πλήρη ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης.
Η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» σεβόμενη την ιστορικότητα του πιο εμβληματικού νεοκλασικού κτιρίου της πόλης της Τρίπολης, που ανεγέρθη πριν από έναν αιώνα και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αναλαμβάνει να το ανακαινίσει πλήρως, καθιστώντας το σύγχρονο και λειτουργικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.
«Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, η εταιρεία παραδίδει στην Τρίπολη το εμβληματικότερό της κτίριο πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο αισθητικά και λειτουργικά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Σύμβουλίου των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., Τίμος Κατσίπος.
Στις εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνονται η επισκευή του κελύφους του κτιρίου χωρίς την αλλοίωση των μορφολογικών του στοιχείων, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού, οι παρεμβάσεις εξασφάλισης πλήρους πρόσβασης των ατόμων ΑΜΕΑ στο κτίριο και η τοποθέτηση φωτισμού ανάδειξης του κτιρίου.
«Σήμερα έχουμε τη χαρά να υπογράφουμε τη σύμβαση για την πλήρη ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου της ιστορικής Τρίπολης, τη γενέτειρα του Προέδρου της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», καλού μου φίλου και εξαίρετου μηχανικού Τίμου Κατσίπου. Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο ομορφαίνει και άλλο, εκσυγχρονίζεται και καθίσταται πιο λειτουργικό», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», Θανάσης Γιάνναρης.
Ιστορικά στοιχεία
Το εντυπωσιακό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικά, Δικαστικό Μέγαρο, βρίσκεται στο πλέον όμορφο σημείο της πόλης, που αποτελεί η Πλατεία Άρεως και τα πάρκα που την περιβάλλουν. Η απόφαση για την κατασκευή του Μεγάρου ελήφθη το έτος 1911 επί Υπουργίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου, του εξαίρετου νομομαθούς, καταγόμενου από την Καρύταινα Αρκαδίας, Νικολάου Δημητρακόπουλου.
Ξεκίνησε η κατασκευή του, λόγω όμως οικονομικής δυσπραγίας περατώθηκε μετά από είκοσι (20) χρόνια, έπειτα από συνεχείς προσπάθειες, παρεμβάσεις και αιτήματα ενός άλλου Αρκάδα πολιτικού, που είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης, του Θεοδώρου Τουρκοβασίλη. Είναι αυτός που τέλεσε τα εγκαίνια του Μεγάρου ως Υπουργός Παιδείας, πλέον, της κυβέρνησης Π. Τσαλδάρη.
Είναι λιθόκτιστο διώροφο με υπόγειο, με ενδιαφέροντα νεοκλασικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις, καθώς και με αξιόλογο εσωτερικό διάκοσμο και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Ιδιαίτερο μνημείο αποτελούν αίθουσες του υπογείου του, με χαραγμένες στους τοίχους παραστάσεις και μηνύματα κρατουμένων και μελλοθανάτων, αφού στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια.
Εκατέρωθεν της εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου έχουν τοποθετηθεί επιβλητικοί ανδριάντες των γνωστών δικαστών, από την πολύκροτη Δίκη του έτους 1834 των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημητρίου Πλαπούτα, δηλ. του Γεωργίου Τερτσέτη και του Αναστασίου Πολυζωϊδη – εμβληματικών και διαχρονικών συμβόλων της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.