Κυρώθηκε στη διεθνή σύμβαση του Χονγκ Κονγκ η ανακύκλωση πλοίων

0

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χαιρετίζει την εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων για την ανακύκλωση πλοίων από το 2025.

Σε ισχύ θα τεθεί μια νέα σύμβαση ανακύκλωσης πλοίων που έχει υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και στην οποια θα ενταχθεί και η ΕΕ.

Από τον Ιούνιο του 2025 η ισχύς της νέας σύμβασης ανακύκλωσης πλοίων και η ναυτιλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί το νέο καθεστώς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει δικό της κανονισμό, η οποία τώρα θα εντάξει στον κανονισμό αυτό και τα ναυπηγεία της Ασίας καθώς μέχρι τώρα δεν τα αναγνώριζε.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πλοίο με σημαία από χώρα της Ευρώπης να μην μπορεί να διαλυθεί στην Ασία.

Η ΕΕΕ χαιρετίζει την κύρωση της σύμβασης.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) χαιρετίζει την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την Ασφαλή και Περιβαλλοντικά Ορθή Ανακύκλωση Πλοίων (HKC), του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), από τις κυβερνήσεις του Μπαγκλαντές, ενός σημαντικού κράτους ανακύκλωσης πλοίων και της Λιβερίας, ενός από τα μεγαλύτερα νηολόγια.

«Υποστηρίζουμε σταθερά την ύπαρξη παγκόσμιων ρυθμίσεων για τον κλάδο μας και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πολυαναμενόμενη έναρξη ισχύος του HKC γίνεται πλέον πραγματικότητα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΕΕ, κα. Μελίνα Τραυλού.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία με επιμονή και συνέπεια έχει προωθήσει η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα», πρόσθεσε.

Με την HKC σε ισχύ, θα διασφαλιστεί παγκοσμίως η εφαρμογή ασφαλών και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών ανακύκλωσης πλοίων.

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναθεώρηση αντίστοιχων περιφερειακών κανονισμών, όπως ο Κανονισμός της ΕΕ για την Ανακύκλωση Πλοίων (EU Ship Recycling Regulation).

Αυτό θα βοηθήσει στην άρση περιττών εμποδίων για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου, ενοποιημένου συνόλου προτύπων ασφάλειας όταν τα πλοία ανακυκλώνονται σε εγκαταστάσεις συμβατές με την HKC ανά τον κόσμο.

«Η ναυτιλία είναι πράγματι μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ως αναντικατάστατος τομέας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, συμμορφώνεται με διεθνή πρότυπα και πρακτικές ανακύκλωσης πλοίων για να υπάρξει πραγματικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα  χωρίς να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός», τόνισε η κ. Τραυλού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.