Κλειστό το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο με ΚΥΑ

0

Για ολόκληρη την τουριστική σεζόν θα παραμείνει κλειστό το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου ύστερα από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ήταν 16 Μαρτίου όταν ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ζήτησε την απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου.

Σε αυτοψία είχε διαπιστωθεί εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διαβρώσεων στα περιμετρικά πρανή.

Χτες, εκδόθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, με τα μέτρα απαγόρευσης πρόσβασης, τα οποία θα ισχύουν έως και τις 31 Οκτωβρίου.

«Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη καθαρά για λόγους ασφαλείας.

Από την άλλη όμως θα έχουν τη δυνατότητα τα ημερόπλοια και τα σκάφη να επισκέπτονται τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς όμως τη δυνατότητα κολύμβησης.

Θα υπάρχει βέβαια και ασφάλεια στην περιοχή, θα υπάρχει επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου από σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αμιγώς για λόγους ασφαλείας και βεβαίως σε δεύτερη φάση χρειάζεται και η συντήρηση του ναυαγίου.

Είναι μία προσωρινή απόφαση που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι γίνεται αμιγώς και για λόγους ασφαλείας», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παλκιωτάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβούν τα μέτρα απαγόρευσης.

Μεταξύ αυτών:

παγορεύεται η πρόσβαση και η προσέγγιση των επισκεπτών στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης»

-Απαγορεύεται η κυκλοφορία, η προσέγγιση και η αγκυροβολία κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου

-Απαγορεύεται το μπάνιο από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει το βόρειο και το νότιο άκρο του Όρμου του «Ναυάγιο».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει την ανησυχία της ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια απόφαση στην τοπική οικονομία.

«Θα πληγεί η οικονομία του νησιού καθώς όσοι τουρίστες έρχονται στο νησί, έρχονται κυρίως για το ναυάγιο, για να κάνουν μπάνιο και για να το επισκεφθούν.

Είναι το δεύτερο πολυφωτογραφημένο σημείο της Ελλάδας μετά τον Παρθενώνα.

Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω πως υπάρχουν τρόποι προστασίας και ασφάλειας τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τα εν λόγω πρανή», δήλωσε  σχετικά ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Σπίνος.

Σοκαριστικές εικόνες από πτώσεις βράχων.

Μια τέτοια πτώση βράχων είχε καταγραφεί από ερασιτεχνική κάμερα τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν μία τουρίστρια είχε τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, από κύμα που δημιουργήθηκε μετά την αποκόλληση.

«Ο κίνδυνος είναι προφανής από τις αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Είμαστε όμως σε γόνιμη συζήτηση με την τοπική κοινωνία ώστε να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες», υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι και με διοικητικές κυρώσεις, των οποίων το ύψος και το είδος της κύρωσης θα καθορίζει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.