Η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης στις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών DETROP & OENOS

0

Τον γαστρονομικό πλούτο της Αν. Μακεδονίας & Θράκης ανέδειξε η Περιφέρεια στις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών Detrop & Oenos 2023.

Τον γαστρονομικό πλούτο που αντιπροσωπεύουν η κουζίνα και τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θέλησε να αναδείξει η Περιφέρεια στις καταξιωμένες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών DETROP & OENOS.

Οι εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 18 – 20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν παρούσα στις εκθέσεις με τρεις καλαίσθητους χώρους, στο Golden Olive Expo σαλόνι ελιάς και ελαιολάδου και στα περίπτερα τροφίμων και οίνου – ποτών, και με 28 τοπικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν σημαντικές εμπορικές συναντήσεις και επαφές.

Αναφερόμενος στη γαστρονομική ταυτότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε ότι αυτή διαμορφώθηκε από τη μακρά ιστορία της περιοχής, από το ρόλο της ως σταυροδρόμι για ανθρώπους και πολιτισμούς και από την πολιτιστική ποικιλομορφία της.

«Η γαστρονομία της Περιφέρειάς μας συνδυάζει τα προϊόντα και την κουζίνα από τη γη της Μακεδονίας και της Θράκης. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει πιάτα και εδέσματα  από την Ανατολική Θράκη, από τη Μικρά Ασία και από τον Πόντο. Στη γαστρονομία μας βρίσκουμε επίσης επιρροές από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Ρωμυλία, μέχρι και από την Αρμενία. Πολλά από τα προϊόντα που παράγουμε είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τη στόχευση που έχει η Περιφέρεια, επεσήμανε ότι «τα προϊόντα και η κουζίνα μας είναι ένας πραγματικός γαστρονομικός και πολιτιστικός πλούτος. Ένας πλούτος που θέλουμε να τον αναδείξουμε ακόμα περισσότερο. Που θέλουμε να τον καταστήσουμε ακόμα πιο αναγνωρίσιμο. Και που θέλουμε να τον συνδέσουμε με την τουριστική μας ταυτότητα. Και βέβαια θέλουμε οι άνθρωποι και επιχειρήσεις μας που παράγουν και μεταποιούν τα προϊόντα να είναι ένα δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κομμάτι της περιφερειακής μας οικονομίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ΑΜΘ κ. Βασίλης Δελησταμάτης από την πλευρά του, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ολυμπιακό έτος Ελαιολάδου 2024» δήλωσε τη συμμετοχή και τη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ στο ταξίδι για το «Ολυμπιακό ελαιόλαδο» που ξεκίνησε από τη φετινή DETROP και το σαλόνι ελαιολάδου.

Όπως τόνισε ο κ. Δελησταμάτης, η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετείχε από την αρχή στη διαμόρφωση της πρότασης για τη συγκρότηση του Ολυμπιακού Forum ελαιολάδου, με τη διεκδίκηση το 2024 να είναι για την Ελλάδα Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου.

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων, τους χώρους της Περιφέρειας ΑΜΘ επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, επιχειρηματίες, επισκέπτες και πλήθος κόσμου.

Οι κ. Μέτιος και Δελησταμάτης από την πλευρά τους, μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσο Τζήκα, επισκέφτηκαν και συνομίλησαν με όλους τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.