Η νέα τάση στον τουρισμό τα επισκέψιμα ζυθοποιεία

0

Σοφία Ζαχαράκη: Ανοίγει ο δρόμος για τον ελληνικό “ζυθοτουρισμό”. Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών παρουσίασε το νέο Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία την οποία έλαβε το Υπουργείο Τουρισμού για πρώτη φορά σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής και εγχώριας ζυθοποιίας, να στηρίξει στην πράξη ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου παρέχοντάς τους νέες ευκαιρίες για την επέκταση της δραστηριότητάς τους αλλά και να εμπλουτίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Το νέο αυτό Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, το οποίο μπορούν να αποκτήσουν ζυθοποιεία κάθε κατηγορίας, έρχεται να πιστοποιήσει ότι μια ζυθοποιητική εγκατάσταση πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης καθώς και όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων προσβασιμότητας που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων.

Η αρμόδια Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε: «Μετά από δουλειά πολλών μηνών και την ουσιαστική υποστήριξή μας από τους επαγγελματίες του κλάδου, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και είναι στην θέση πλέον να παρουσιάσει το πρώτο Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία ενταγμένη στο σύνολο των καινοτόμων πολιτικών που εφαρμόζουμε στην προσπάθεια για την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με όρους βιωσιμότητας και την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται.

Το νέο αυτό Σήμα έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου ζύθου συνολικά, από την παραγωγή των σιτηρών έως την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπύρας με αυτόν της φιλοξενίας. Με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε στην πράξη να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες στην αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης. Φιλοδοξία μας είναι αυτό το πάντρεμα να μπολιάσει με νέες ευκαιρίες δημιουργίας και εξωστρέφειας και τους δύο κόσμους, ώστε να επιτύχουμε την ενεργοποίηση κάθε παραγωγικής δύναμης που διαθέτει η χώρα μας και τελικά μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπα κατανεμημένη σε όλη την ελληνική κοινωνία.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε σχετικά: «Με γνώμονα την εμπειρία από την μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων και υλοποιώντας ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με μεγάλη επιτυχία τη δράση των Ανοικτών Ζυθοποιείων, από το 2018, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα προϊόντα του ζύθου και η αλματώδης ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας την τελευταία δεκαετία, μας οδήγησαν στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης. Ο ζυθοτουρισμός, ως δράση μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη, θα ενισχύσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και σε τουριστικές περιοχές, ενδυναμώνοντας την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου μας».

Η θέσπιση του νέου αυτού σήματος αυτού αποτελεί την αρχή μια σειράς δράσεων του Υπουργείου για την ενίσχυση του αγροτουρισμού και την ανάδειξη μοναδικών προορισμών με δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Πέραν των στοχευμένων δράσεων για την αναβάθμιση και προώθηση του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, το Υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση νέων Σημάτων που να αφορούν σημαντικές κατηγορίες παραγωγικών μονάδων της χώρας μας: το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου και το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με την ελληνική παραγωγή να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, το Υπουργείο επενδύει στρατηγικά επιδιώκοντας την ενθάρρυνση της ουσιαστικής συμμετοχής της στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας στο σύνολό της  με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο.

Σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου περισσότερα από 17 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε δράσεις προώθησης του αγροτουρισμού, την δημιουργία του πρώτου δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομικού τουρισμού καθώς και του πρώτου ειδικού θεματικού DMMO.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.