Η νέα παιδική χαρά της Ακαδημίας Πλάτωνος

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης
0

Η πλήρως αναμορφωμένη παιδική χαρά αποτελεί το πρώτο βήμα στην ευρύτερη ανάπλαση του πάρκου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Μια σύγχρονη, ασφαλή και υψηλών προδιαγραφών παιδική χαρά απολαμβάνουν εδώ και λίγες μέρες οι μικροί Αθηναίοι, συνδυάζοντας τη διασκέδαση και το παιχνίδι με την ιστορική γνώση.

Πρόκειται  για μια καταπράσινη «κυψέλη» ψυχαγωγίας και άθλησης, που διαθέτει σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, υποδομές και νέο αστικό εξοπλισμό, καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων.

Η ολική αναμόρφωσή της, αποτελεί το πρώτο βήμα του συνολικού σχεδίου για την ευρύτερη ανάπλαση του ιστορικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στόχος του εγχειρήματος είανι η ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας του χώρου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μνημεία,  την αναβάθμιση όλου του χώρου σε έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των επισκεπτών.

Η παιδική χαρά βρίσκεται στην «καρδιά» του πάρκου, ενώ θα απέχει λίγα μόλις βήματα από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, διαμορφώνοντας ένα πλέγμα δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια, συμβάλλοντας στη αναγέννηση της περιοχής.

Η ανακαίνισή της αλλά και η μελέτη για την ευρύτερη αναμόρφωση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε» την πόλη σου, ενισχύοντας τη συστηματική προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να αποδώσει περισσότερο ποιοτικό ελεύθερο χώρο στους κατοίκους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους στην πόλη.

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης

«Η νέα παιδική χαρά στην Ακαδημία Πλάτωνος μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο στόχο μας να έχουμε μια σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά σε απόσταση 10 λεπτών από κάθε σπίτι. Αποτελεί όμως και μια μικρή πινελιά πάνω σ’ ένα μεγάλο «καμβά» έργων, που δίνουν ζωή στην περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ένας ασφαλής χώρος ψυχαγωγίας με δεκάδες παιχνίδια.

Η ανακατασκευή της έγινε με γνώμονα τις απαιτούμενες λειτουργικές ανάγκες των σύγχρονων χώρων παιχνιδιού, με στόχο την προαγωγή της εξελικτικής διαδικασίας των παιδιών στην κοινωνική, νοητική, κινητική, δημιουργική και συναισθηματική διάσταση.

Οι περιοχές παιχνιδιού οργανώθηκαν σε κυκλική διάταξη με ένα χώρο εκτόνωσης στο κέντρο και μια περιμετρική ζώνη κίνησης και στάσης, που ακολουθεί το περίγραμμα της παιδικής χαράς.

Διαθέτει μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, όπως διθέσια κούνια νηπίων, τριθέσια κούνια με δυο καθίσματα παίδων και ένα κάθισμα τύπου «φωλιά», ξύλινη πολυλειτουργική κατασκευή με τσουλήθρα και στύλο πυροσβέστη, καρουζέλ για αναπηρικό αμαξίδιο, ξύλινη επιφάνεια αναπήδησης με ελατήρια, πολυλειτουργική σύνθετη κατασκευή με δυο πύργους και προσβάσιμη σκάλα, αλλά και τραμπάλα πολλών θέσεων με δυο καθίσματα.

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης

Στην παιδική χαρά έχουν τοποθετηθεί όργανα για τα παιδιά με αναπηρία, όπως επίσης εσωτερικές και εξωτερικές προσβάσεις για την άνετη μετακίνηση τους.

Στο χώρο υπάρχει κατάλληλος και επαρκής φωτισμός, άνετα καθίσματα για τους συνοδούς,  σημεία φυσικής σκίασης από τα δέντρα του περιβάλλοντος χώρου, βρύση, καλάθια απορριμμάτων, αλλά και πινακίδα με χρήσιμες πληροφορίες.

Επίσης, η παιδική χαρά έχει λάβει πιστοποιητικό συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου, ενώ η γενική διαμόρφωση και οι εξοπλισμοί της παρέχουν ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς.

Διαθέτει τεχνητή περίφραξη, ενώ για τις επιφάνειες πτώσης χρησιμοποιήθηκε χυτό ελαστικό δάπεδο, σε κατάλληλο πάχος ανάλογα με το ύψος πτώσης κάθε εξοπλισμού.

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης

Παιδική χαρά με «οικολογικό πρόσημο».

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του χώρου έχει κατασκευαστεί από φυσικά υλικά (π.χ φυσική ξυλεία), προκειμένου να εναρμονίζονται με το έντονο φυσικό στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.

Παράλληλα, τα τεχνητά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ανακυκλώσιμα.

Για τις επιφάνειες πτώσης έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνητά υλικά, ενώ για τις ζώνες όδευσης χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Και τα δύο υλικά επιτρέπουν τη φυσική απορροή των υδάτων, ενώ προέρχονται από υλικά που θα μπορούν, επίσης, να ανακυκλωθούν.

Το έργο ανακατασκευής της παιδικής χαράς στην Ακαδημία Πλάτωνος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.