Η Ιωάννα Δρέττα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

0

Χαιρετισμός της Υπηρεσιακής Υπουργού Τουρισμού, Ιωάννας Δρέττα, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Για τις ευοίωνες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια μίλησε η Υπουργός Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

«Φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του. Βελτιώνει τις υπηρεσίες του, εμπλουτίζει το προϊόν του, κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα και αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην συμβολή του ΣΕΤΕ στην ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Χαρακτήρισε τον τουρισμό ως «υπερδύναμη που βρίσκει τρόπο να αναπτύσσεται όταν όλα γύρω υποχωρούν και συρρικνώνονται, και διαχρονικά συνεισφέρει στην εθνική και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».

Επισήμανε, τις αναγκαίες αλλαγές και την προσαρμογή σε νέα δεδομένα, και ανέδειξε την σημασία των συνεργειών.

Η κα Δρέττα έθεσε μια νέα παράμετρο τονίζοντας πως η βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα.

«Οφείλουμε να καθορίσουμε ξανά το τουριστικό προϊόν, γύρω από τη βιωσιμότητα και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε.

Αποσπάσματα από την ομιλία της.

«Είναι πολύπλευρη η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι σήμερα,

απευθύνοντάς σας αυτό τον χαιρετισμό.  Είναι μια κορυφαία στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό που ανακάμπτει εντυπωσιακά μετά την πανδημία.

Είναι μια σημαντική στιγμή για τον ΣΕΤΕ που μετά από έξι χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης προεδρίας, ο Γιάννης Ρέτσος, παραδίδει την σκυτάλη σε νέο Πρόεδρο. Δηλώνω περήφανη για τον ελληνικό τουρισμό.

Γιατί ο τουρισμός, είναι μια ανεκτίμητη αξία για την πατρίδα μας.

Και αυτό φάνηκε σε όλες τις πρόσφατες κρίσεις. Στις πιο δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας, στήριξε καθοριστικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία Και ύστερα, στα χρόνια της πανδημίας.

Ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε. Λειτούργησε, έφερε πολύτιμα έσοδα, έδωσε τεράστιες δημοσιονομικές ανάσες.

Κι αυτό είναι αποτέλεσμα των υπεράνθρωπων προσπαθειών όλων σας, τόσο οι  επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοί σας.

Φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του.

Βελτιώνει τις υπηρεσίες του.  Εμπλουτίζει το προϊόν του. Κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα και αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Το brand Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη που βρίσκει τρόπο κι απογειώνεται όταν όλα γύρω υποχωρούν και συρρικνώνονται. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω εδώ κάτι ακόμα: Ο ελληνικός τουρισμός δε συνεισφέρει μόνο στην εθνική αλλά και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Από το 2010 ως το 2019 -δηλαδή τη δεκαετία πριν από την πανδημία- ο τομέας κατέγραψε 135 δις ευρώ έσοδα, ενώ ήρθαν 250 εκ. άνθρωποι οι οποίοι, οι έρευνες λένε, πως είχαν μία πολύ καλή εμπειρία.

Ας αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ισχυρότερος και πιο αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής της θετικής φήμης του Brand Ελλάδα.

Σαφώς, παρά τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα στα οποία δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια.

Όπως πολλές είναι οι ευκαιρίες της μετά covid εποχής, οι οποίες μας περιμένουν να τις αναγνωρίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

Και το έχω πει πολλές φορές, σε πολλές περιστάσεις και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και συνθήκες, ότι δρόμος είναι ένας και μοναδικός.

Οι συνέργειες. Και το βασικό εργαλείο που δε μπορεί να λείπει σε αυτή τη διαδικασία είναι η τεχνογνωσία. Την εξειδίκευση στη γνώση όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Ο πλούτος της Ελλάδας δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα. Είναι οι άνθρωποί της. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι εργαζόμενοι. Τα νέα μυαλά που φέρνουν γνώση, καινοτομία, φρέσκο αέρα και ιδέες στο τουριστικό οικοσύστημα.

Βιωσιμότητα κι ανάπτυξη.

Θεωρώ πως δεν μπορεί να λείπει από αυτό το χαιρετισμό η βιώσιμη ανάπτυξη.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα: Το πως θα επανατοποθετήσουμε το προϊόν μας, γύρω από τη βιωσιμότητα και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία.

Η συμβολή του ΣΕΤΕ στην ανοδική πορεία του τουρισμού ήταν και είναι καθοριστική. Η συμβολή στο δημόσιο διάλογο με μία ατζέντα ψύχραιμη και ρεαλιστική βάζει ισχυρά θεμέλια για να πάει μπροστά ο τομέας μας.

Θα είμαι πάντα περήφανη και βέβαιη, ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κάνει ανατροπές και θα μας εκπλήσσει με την απίστευτη, την ανεξάντλητη δυναμική του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.