ΗΜΑΕΚ: Φόβοι για την ασφάλεια του δικτύου εναέριας κυκλοφορίας

0

Η ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας λόγω σοβαρών ελλείψεων και δυσλειτουργιών.

Για προβλήμα και δυσλειτουργίες στο δίκτυο κάνει λόγο η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η συζήτηση για τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η αεροναυτιλία πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και όχι κάτω από καθεστώς πανικού», επισημαίνουν οι ΗΜΑΕΚ.

Οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΗΜΑΕΚ) τονίζουν πως τόσα χρόνια κρατούν υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας και είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν την ορθή λειτουργία των συστημάτων αεροναυτιλίας, για να πετάνε με ασφάλεια τα αεροσκάφη πάνω από τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο (FIR).

ΗΜΑΕΚ: «Πρέπει να εισακούγονται οι επίσημες υπηρεσιακές θέσεις και να δημοσιοποιούνται οι επιστημονικές προτάσεις των εξειδικευμένων ΗΜΑΕΚ».

Οι ΗΜΑΕΚ επισημαίνουν πως όταν προκύπτει ανάγκη ζητούν διευκρινίσεις και κοινοποιούν δημόσια τον προβληματισμό τους σε σχέση με τα συστήματα αεροναυτιλίας.

Οι ΗΜΑΕΚ υπογραμμίζουν πως έχουν απευθύνει υπηρεσιακά για ελλείψεις και παραλείψεις και δεν έχουν εισακουστεί και τα ερωτήματα που έχουν θέσει στην Διοίκηση της ΥΠΑ δεν έχουν απαντηθεί.

ΗΜΑΕΚ: Άμεση λύση σε καίρια θεματα όπως:

Από τη δολιοφθορά το radar διαδρομής στον Αττάβυρο της Ρόδου καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

-Έχουν περάσει 2 χρόνια από τον εμπρησμό και την ολική καταστροφή του Radar διαδρομής (en route) στον Αττάβυρο της Ρόδου.

Γιατί η Διοίκηση της ΥΠΑ από την επόμενη μέρα της δολιοφθοράς, δεν προέβη σε κατεπείγουσες διαδικασίες για την προμήθεια νέου Radar;

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Radar έχει ενταχθεί σε μία ευρύτερη διαδικασία προμήθειας συστημάτων εκσυγχρονισμού της ΥΠΑ δεν αναιρεί ότι υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η ανάγκη αντιμετώπισης της όλως έκτακτης αυτής συνθήκης.

Θα μπούμε στη θερινή περίοδο του 2023, η οποία ξεκινάει σε λίγες μέρες, με κάλυψη του νοτιοανατολικού τομέα του FIR μόνο από το Radar Καρπάθου το οποίο λόγω παλαιότητας εμφανίζει συχνά βλάβες;

Τρέχουμε τώρα άρον άρον να εντάξουμε στο σύστημα το Radar της Κύπρου. Σε ενδεχόμενη βλάβη του radar Καρπάθου το καλοκαίρι, θα μείνουμε με μονή κάλυψη από ένα Radar που ανήκει σε τρίτη χώρα;

Χωρίς νέο κεντρικό σύστημα επικοινωνιών αεροναυτιλίας VCRS στο Ελληνικό.

-Κλείνουν 2 χρόνια από τότε που η επιτροπή παραλαβής του νέου κεντρικού συστήματος επικοινωνιών αεροναυτιλίας VCRS στο κτίριο του Ελληνικού (σύμβαση 3/2019), διαπίστωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραλαβή του συγκεκριμένου συστήματος.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΜΑΕΚ κρατάμε όρθιο το κύριο και το εφεδρικό σύστημα επικοινωνιών τα οποία είναι 30 ετών, ήδη αρκετά παλαιά.

Κλειστό λόγω σοβαρής βλάβης το Radar του Κεντρικού Κτιρίου Αεροναυτιλίας (ΚΕΠΑΘΜ) της ΥΠΑ στο Ελληνικό.

-Από 14.2.2023 το Radar του Κεντρικού Κτιρίου Αεροναυτιλίας (ΚΕΠΑΘΜ) της ΥΠΑ στο Ελληνικό έχει κλείσει λόγω σοβαρής βλάβης στο σύστημα περιστροφής του.

Τα Radar Υμηττού και Κυθήρων καλύπτουν περιορισμένα και κατά συνθήκη την δυτική περιοχή του Υμηττού καθώς δεν είναι Τερματικά Radar αλλά διαδρομής.

Για πόσο ακόμη χρόνο θα παραμένει η δυτική περιοχή του Υμηττού μερικώς ακάλυπτη από Radar;

Ερωτήματα για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεροναυτιλίας του κεντρικού κτιρίου στο Ελληνικό.

-Όσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεροναυτιλίας του κεντρικού κτιρίου στο Ελληνικό, μπορεί να μας πει η Διοίκηση της ΥΠΑ αν θα πετύχουμε την έγκαιρη και ταυτόχρονη ολοκλήρωση 5 διαφορετικών έργων (Σύστημα επικοινωνιών VCRS, Σύστημα επιτήρησης ATM/DPS (Pallas 4G), σύστημα Data Link, Πομποδέκτες αναμεταβιβαστικών σταθμών, Μετεγκατάσταση Προσέγγισης Αθηνών από το Ελληνικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος);

Τα συγκεκριμένα έργα πρέπει να παραδοθούν και να λειτουργήσουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, προκειμένου η μετάβαση από τα παλαιά συστήματα στα νέα να γίνει ομαλά και με ασφάλεια.

Από την τσέπη των εργαζομένων η προμήθεια ανταλλακτικών

Πότε επιτέλους θα λυθεί το «αιώνιο πρόβλημα» της προμήθειας ανταλλακτικών, των μετακινήσεων και των καυσίμων κίνησης για τα οποία από φιλότιμο βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι;

Από την έλλειψη μερικών δεκάδων ευρώ για να αποκαταστήσουμε μια βλάβη, προκύπτουν άλλες βλάβες πολλών χιλιάδων ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι και πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για την προληπτική και διορθωτική συντήρηση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

Ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό 

-Πότε θα λυθούν τα προβλήματα με τις προσλήψεις προσωπικού; Το 2009 υπηρετούσαν 409 ΗΜΑΕΚ στην ΥΠΑ.

Έκτοτε έχουν αποχωρήσει περί τους 125 ΗΜΑΕΚ, ενώ μέχρι το τέλος του 2027 συνταξιοδοτούνται ακόμη 75. Στα χαρτιά αυτή τη στιγμή είμαστε 352.

Στην πραγματικότητα είμαστε 300 καθώς προσμετρώνται στη δύναμη περίπου 50 «εικονικές» εσωτερικές μετατάξεις.

Οι προσλήψεις από το 2010 μέχρι σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πλέον τόσο εμφανείς, ώστε συνάδελφοι στο κεντρικό σύστημα επικοινωνιών στο Ελληνικό αναγκάζονται να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να καλύψουν τα κενά λόγω ασθενειών, εκπαιδεύσεων και συμμετοχής σε επιτροπές.

Η συγκεκριμένη βάρδια πρέπει να αποτελείται κατ’ ελάχιστον από δύο άτομα. Μόνο έτσι διατηρείται το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας.

Καταργήθηκε το ηλικιακό όριο στις προσλήψεις των Ηλεκτρονικών Μηχανικών της ΥΠΑ

-Ο μέσος όρος ηλικίας των εν ενεργεία ΗΜΑΕΚ είναι τα 54 έτη. Με ποιο κριτήριο καταργήθηκε το ηλικιακό όριο στις προσλήψεις μας, ενώ διατηρείται αλλού;

Δεν χρειαζόμαστε εμείς νέο κόσμο και μυαλά για να υποστηρίξουν τις νέες τεχνολογίες και ένα τόσο εξειδικευμένο έργο; Είναι ηλικιακός ρατσισμός να θέλουμε να προσλάβουμε ανθρώπους νεότερους και καλύτερους από εμάς;

Η κουλτούρα ασφάλειας στην αεροναυτιλία, πέρα από τα τυπικά προσόντα, χρειάζεται και αρκετά χρόνια εξειδίκευσης και εργασιακής εμπειρίας για να την αποκτήσει κανείς.

Γιατί «πολεμήθηκε» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η θεσμοθετημένη από το 1993 άδεια ειδικότητάς μας που αποτελεί εγγύηση της επαγγελματικής μας επάρκειας τα τελευταία 30 έτη;

«Καλούμε την Διοίκηση της ΥΠΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών να πάρουν θέση σε όσα επισημαίνουμε παραπάνω, να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς και πότε θα αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργίες», υπογραμμίζουν οι ΗΜΑΕΚ.

Απαντήσεις τώρα, παρά εξηγήσεις μετά

«Οι εξαιρετικές επιδόσεις της ΥΠΑ οφείλονται αποκλειστικά στην αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων της. Ως ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ μπορούμε να το εγγυηθούμε για όλους τους Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά για τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων ασφάλειας στην αεροναυτιλία και δεν θα σταματήσουμε να θέτουμε τα σχετικά ερωτήματα», καταλήγουν οι ΗΜΑΕΚ στην ανακοίνωσή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.