Δήμος Κατερίνης: Συμπερίληψη και προσβασιμότητα στο τουρισμό

0

Η έννοια του προσβάσιμου τουρισμού έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα όσων σχεδιάζουν στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης και δικαίως.

Ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω.

Παρά τις προσπάθειες να γίνει εύκολη η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα και παρά την τοποθέτηση ειδικών μηχανισμών, δημιουργούνται κατά καιρούς προβλήματα που εμποδίζουν τη διαδικασία, δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Τα πράσινα μπλουζάκια.

Είναι οι άνθρωποι με τα πράσινα μπλουζάκια που βρίσκονται όλες τις μέρες δίπλα στους ειδικούς μηχανισμούς seatrak, για εύκολη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία στη θάλασσα.

Τους δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα απρόσκοπτα.

Είναι πολίτες που δεν θέλουν να βλέπουν άτομα με αναπηρία να χάνουν το μπάνιο τους, επειδή μπορεί κάποιος μηχανισμός να γέμισε φύκια ή επειδή μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει μια δυσκολία.

Ανάμεσά τους και η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, Μαρία Τερζίδου. Οργάνωσε την ομάδα και την εκπαίδευσε στον τρόπο που πρέπει να χειρίζονται τις καταστάσεις.

«Εκτός από την ομάδα εθελοντών μας, είμαστε ο μοναδικός δήμος που έχει τόσα Seatrak σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δηλαδή πέντε σε μια ακτογραμμή 10 χλμ.

Έτσι αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, κανείς δεν χάνει το μπάνιο του.

Διότι οι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στις αμμώδεις ακτές έχουν πιο πολλές βλάβες, οι οποίες μεν αποκαθίστανται πολύ γρήγορα από τους τεχνικούς αλλά όταν έρχεσαι για μια εβδομάδα είναι άσχημο να χάσεις έστω και μια μέρα, οπότε πηγαίνουν παραδίπλα», σημείωσε η κ. Τερζίδου.

Η ίδια κάνει βάρδιες στην παραλία δυο φορές την εβδομάδα και καλύπτει κενά που μπορεί να δημιουργηθούν τα Σαββατοκύριακα.

Όπως αναφέρει, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρήση των Seatrak πέρσι κατά 53% σε σχέση με πρόπερσι και ειδικά στην Ολυμπιακή Ακτή που βρίσκεται σε αστικό ιστό, η χρήση τριπλασιάστηκε.

«Εμείς είμαστε εκεί για να διατηρούμε καθαρό και λειτουργικό το Seatrak και να διευκολύνουμε τους χρήστες», τόνισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Μεταξύ των εθελοντών είναι ο Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, που παρά τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του μέσω καλοκαιρινής σεζόν, κάνει βάρδιες στην παραλία όχι μόνο καθημερινές αλλά και Σαββατοκύριακα.

«Πρώτα το βλέπω ως προσφορά προς τον συνάνθρωπο, παρόλο που βοηθάει στην τουριστική ανάπτυξη γιατί είναι δείγμα πολιτισμού», υπογράμμισε.

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ του καλοκαιριού «Theros».

Ο δήμος Κατερίνης είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός δήμος και παραδοσιακά προορισμός κυρίως για τους βορειοελλαδίτες και τους Βαλκάνιους.

Έχοντας ήδη κάνει άνοιγμα για την ανάπτυξη περισσότερων μορφών τουρισμού και την ανάδειξη και του ορεινού του όγκου έχει εντάξει στη στρατηγική του την πολύπλευρη προβολή και προώθηση του προορισμού, ξεφεύγοντας από το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα παρόλο που είναι το μεγαλύτερο του ατού.

«Mε στόχο την εξωστρέφεια, την ανάδειξη του τουρισμού στην περιοχή, την ανάπτυξη των μεγάλων δυνατοτήτων της επισκεψιμότητας που δεν αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν, καθώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ανάλογη υποδομή ούτε στελέχη με εμπειρία ή αρχείο σχετικών δραστηριοτήτων, συγκροτήσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα στην αφετηρία της θητείας μας, την Αντιδημαρχία Τουρισμού.

Παράλληλα, για πρώτη φορά την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, ενώ εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο μας, με έμφαση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του digital marketing, ως εργαλείων εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.

Δήμος Κατερίνης: Προσβάσιμος Τουρισμός, Παραλία για όλους.

«Εργαστήκαμε συντονισμένα με τους τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του τουριστικού προορισμού μας.

Παράλληλα με τα δύο επιτυχημένα Γαστρονομικά Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους, στην Ορεινή και Ημιορεινή Κατερίνη, σχεδιάσαμε «ΤΟ ΘΕΡΟΣ».

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού με έντονη καλοκαιρινή διάθεση και συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος στο παραλιακό μέτωπο», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Στο φεστιβάλ Θέρος μικροί και μεγάλοι έζησαν ένα γιορτινό κλίμα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δράσεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου, όπως καλοκαιρινό σινεμά στην παραλία, παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά, αθλητικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσικοχορευτικά σχήματα.

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώσαμε μια πολυθεματικη καλοκαιρινή εκδήλωση που θέλουμε να μείνει ως θεσμός να μεγαλώνει, πάντοτε σε συνεργασία με τους φορείς, ανεξαρτήτως ημερομηνίας.

Έχει αρχαιοελληνικό όνομα και θέλουμε να ακουστεί και στους επισκέπτες μας από τα Βαλκάνια αλλά και από κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η περιοχή είναι συνηθισμένη σε τέτοιες εκδηλώσεις και συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι», σημείωσε η κ.Τερζίδου.

Η Κατερίνη προσελκύει την πλειονότητα των τουριστών και αναδεικνύοντας το ορεινό κομμάτι, τα τοπικά προϊόντα ξεχωριστά, την πολυσύνθετη γαστρονομία μας και φυσικά το κρασί, γεμίζουν και τα ορεινά καταλύματα.

«Αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτά και στον Άγιο Δημήτριο και στο Ελατοχώρι.

Επιθυμούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, να ευνοούν οι συνθήκες για να παραμένει ανοιχτό και το παραλιακό μέτωπο γιατί τον Οκτώβριο οι τουριστικές μονάδες κλείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κατερίνη εντάχθηκε στο δίκτυο των 50 ευρωπαϊκών πόλεων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Smart Tourism Destinations.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες τουρισμού και φιλοξενίας μέσω τεχνολογικής καινοτομίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.